De SAM-Restauratieprijs wordt periodiek door SAM toegekend. De prijs wil authentiek cultureel erfgoed onder de aandacht brengen en eigenaren van dergelijke panden belonen voor de wijze waarop zij hun pand koesteren. Hiervoor in aanmerking komen alle panden in de gemeente Apeldoorn (stad, dorpen en buitengebied) die de status hebben van karakteristiek of beeldbepalend pand, gemeentelijk- of rijksmonument of anderszins karakteristieke oude panden. De prijs is een sculptuur van de beeldhouwster Toos Gipman en een oorkonde.
De prijs 2023 wordt toegekend aan het meest vakkundig gerestaureerde pand in de gemeente Apeldoorn. Voor 2023 geldt dit voor panden gereedgekomen tussen 1-1-2019 en 31-12-2022.
Hierbij een collage van de genomineerden:
Op zaterdag 9 september jl. werd de prijs door wethouder Peter Messerschmidt uitgereikt. Hieronder een foto van de prijsuitreiking:
De prijs voor de winnaar van 2023 is toegekend aan het Rijksmonument Bosweg 11 van eigenaars Alex en Hetty Claassen. De jury was vol lof want het pand is ‘hersteld met een uitstekend oog voor detail en verduurzaming mt respect voor monumentale waarden.’
De tweede prijs was er voor het gemeentelijke monument Hoofdstraat 104, waarin Guusje is gevestigd. De restauratie van dit pand werd door uitbater Thomas Nobels ‘met zorg uitgevoerd en werd onder andere het oorspronkelijke gevelbeeld van dit gemeentelijk monument hersteld’.
De derde prijs ging naar het Rijksmonument het Aardhuis (Hoog Soeren). Deze restauratie werd volgens de jury ‘zeer professioneel uitgevoerd, nieuwe elementen (als vloerbedekking) sluiten goed aan bij dit monument’. Eigenaar van het pand is Kroondomein Het Loo en Rentmeester Arno Willems was aanwezig om de prijs in ontvangst te nemen.
Via deze link zijn alle foto’s van de genomineerden in 2023 te zien.
2019
De winnaar van de eerste prijs van 2019 is De Maalderij, Klarenbeekseweg 99, Klarenbeek
Met een bus van Stichting Veteraan Autobussen stapte op zaterdag 28 september de publieksjury (iedereen kon zich aanmelden) op voor een rit
langs de tien genomineerden. Na afloop werd er gestemd.
Dit zijn de tien genomineerden (in willekeurige volgorde), uitgekozen door een jury van deskundigen.
- Voormalige Werkplaats, Celebeslaan 3
- Villa Electra, Soerenseweg 83 (runner-up)
dit gemeentelijk monument was sterk verwaarloosd en de ruimtelijke structuur werd hersteld zoals de oorspronkelijke plafonds, deurlijsten,
glas in lood en de schoorsteen.
- Theehuis Berg & Bos, J.C. Wilslaan 21
- Zendgebouw E, Burelhul 5 (Radio Kootwijk)
- Koetshuizen Kasteel ter Horst, Hoofdweg 74 (Loenen)
- De IJkbasis, Zilvense Heide (Loenen)
- De Maalderij, Klarenbeekseweg 99 (Klarenbeek)
- Villa Parkzicht, Wilhelminapark 7
- De Zeeuwsche Knoop, Burg. Tutein Noltheniuslaan 14 (runner-up)
de oude plattegrond werd hersteld en details werden weer zichtbaar gemaakt. Bovendien is het pand volledig duurzaam en als eerste rijksmonument ‘van ’t gas af’.
- Winkelpanden Apoldro, Hoofdstraat 154-156-158.
Op 11 november werden de prijzen en oorkondes feestelijk uitgereikt door wethouder Cziesso.
In 2015 was Villa de Halve Maan, 1e Beukenlaan 3 de winnaar.
Het publiek kon meebeslissen welke restauratieproject de prijs verdient. Er werden 20 projecten ingediend, waarvan er acht genomineerd werden. Criteria (o.a.) het leveren van een bijdrage versterking van de cultuurhistorie van Apeldoorn. Tijdens een fietstocht langs de genomineerden op 31 oktober werd uitleg gegeven over de monumenten. De runners-up waren De Apotheek, Kerklaan 16 en het 10kV-Transformatorhuis, Talingweg 207.
In 2011 werd de eerste prijs ex aequo toegekend aan twee winnaars: villa Apoldro, Loolaan 55, daterend uit 1846 en daarmee een van de oudste en belangrijkste monumenten aan de Loolaan, werd vakkundig gerestaureerd en uitgebreid. De andere winnaar was de in 1921 in cottagestijl gebouwde huis De Toetoepan, Anna Paulownalaan 21, die liefdevol in eigen regie werd gerestaureerd.
In 2009 won het voormalig 50KV station van de Nuon, Oude Beekbergerweg 25, de prijs. Het behoud van dit gebouw, onder andere door restauratie van het glazen dak en de tegelpatronen, is een aanwinst voor de omringende woonwijk en voor Apeldoorn als geheel.
In 2005 werd de prijs toegekend aan Huize Bloem aan de Tullekensmolenweg 80 in Lieren. Deze voormalige onderwijzerswoning werd in 1868 gebouwd. Exterieur en interieur werden volledig gerestaureerd, waarbij de oorspronkelijke structuur en indeling werden gerespecteerd.
De prijs werd in 2003 toegekend aan Huis Lintelo aan de Elsbosweg in Klarenbeek. Hierbij werd het pand en de omgeving teruggebracht naar de oorspronkelijke staat.