In de grote zaal van Marialust werden maandagavond 11 november jl. de prijswinnaars bekend gemaakt van de SAM Restauratie-publieksprijs 2019.
Deze prijs is vrij uniek want wordt maar eens in de 3 à 4 jaar uitgereikt. De ‘2019’ editie was voor panden/objecten gerestaureerd tussen 1 januari 2016 en 31 december 2018. De SAM wil authentiek cultureel erfgoed onder de aandacht (blijven) brengen en wil daarom eigenaren van dergelijke panden belonen voor de wijze waarop zij hun pand koesteren.
Er kwamen meer dan 75 belangstellenden naar de prijsuitreiking om deze unieke gebeurtenis mee te maken, De gezellige bijeenkomst werd geopend door SAM Holding voorzitter Leo Kok.
SAM Erfgoed voorzitter Josée Hulshof sprak een dankwoord uit richting de technische jury, die van 33 aangedragen objecten en panden een shortlist samenstelden van tien potentiële winnaars.
Ook sprak ze haar dank uit aan de publieksjury die na een busrit langs de ’tien’ hun mening konden vormen en hun stem konden uitbrengen. Via een simpele berekening is de SAM tot een ranking van de eerste drie plaatsen gekomen.
De tien genomineerde objecten/panden werden tijdens deze avond gepresenteerd via het tonen van foto’s van ‘voor’ en ‘na’ de renovatie.
Josée vertelde bij ieder object wat de eigenaar eraan heeft veranderd en gerestaureerd om te komen tot de huidige status.
De tien genomineerden:
Voormalige Werkplaats, Celebeslaan 3
Villa Electra, Soerenseweg 83
Theehuis Berg & Bos, J.C. Wilslaan 21
Zendgebouw E, Burelhul 5, Radio Kootwijk
Koetshuizen Kasteel ter Horst, Hoofdweg 74, Loenen
de IJkbasis, Zilvense Heide, Loenen
De Maalderij, Klarenbeekseweg 99, Klarenbeek
Villa Parkzicht, Wilhelminapark 7
De Zeeuwsche Knoop, Burg. Tutein Noltheniuslaan 14
Winkelpanden Apoldro, Hoofdstraat 154-156-158.
Allen ontvingen als erkenning een oorkonde. De prijswinnaars nog net iets meer eer. Wethouder Detlev CZiesso reikte achtereenvolgens de derde, tweede en eerste prijs uit. Hij las bij iedere winnaar voor uit het juryrapport.
De derde prijs was er voor De Zeeuwsche Knoop; de oude plattegrond werd hersteld en details werden weer zichtbaar gemaakt. Bovendien is het pand volledig duurzaam en als eerste rijksmonument ‘van ’t gas af’.
De eigenaar van Villa Electra werd winnaar van de tweede prijs; dit gemeentelijk monument was sterk verwaarloosd en de ruimtelijke structuur werd hersteld zoals de oorspronkelijke plafonds, deurlijsten, glas in lood en de schoorsteen.
De eerste prijs werd in de wacht gesleept door De Maalderij uit Klarenbeek. De prijswinnaar kreeg ook een sculptuur met inscriptie aangeboden. Tijdens deze avond werd de eigenaar vertegenwoordigd door Haiko Leisink die ook een onderhoudend dankwoord uitsprak. Bert Wensink verbleef in het buitenland en zal ongetwijfeld blij zijn met dit resultaat. De Maalderij werd gebouwd in 1915 en was al jarenlang niet meer in gebruik. Het pand stond bekend als ‘Boerenbond’. Nu is het een kantoor- en winkelpand met behoud van het industriële karakter; o.a. de hout- en betonconstructies zijn zichtbaar gemaakt, incl. hergebruik van oude trechters en machines.
De avond werd afgesloten met een drankje en een hapje. Op naar de volgende winnaar over een jaar of drie (of vier).