De gemeente Apeldoorn heeft op de website informatie over Monumenten. Zie Monumenten | Gemeente Apeldoorn.
Zoek eerst op de monumentenlijst (Monumenten | Gemeente Apeldoorn) of een pand een rijks- of gemeentelijk monument is. Op de kaart van Apeldoorn is per pand een korte omschrijving gegeven. Bij Rijksmonumenten kunt u doorklikken voor meer specifieke informatie. In geval van een gemeentelijk monument kunt u een verzoek richten aan cultuurhistorie@apeldoorn.nl voor meer informatie.
De regels voor bescherming binnen een rijksbeschermd stadsgezicht zijn omschreven in de Erfgoedverordening van de gemeente Apeldoorn. Deze Erfgoedverordening is opvraagbaar bij de gemeente.
In een rijksbeschermd stadsgezicht mag alleen gesloopt worden als er tegelijkertijd expliciet vergunning verleend wordt voor een ander bouwwerk dat in visuele beleving als gelijkwaardig kan worden beschouwd. Dit geldt ook voor bijgebouwen.
Voor de sloop moet een sloopvergunning worden aangevraagd. De aanvraag tot sloopvergunning is pas zichtbaar na publicatie via de Stedendriehoek. Ook kunt u een melding ontvangen op uw email van vergunningaanvragen in uw buurt via de link: overheid.nl Buurt. Tegen een toegekende sloopvergunning is bezwaar mogelijk.
Een gift is een schenking (donatie), éénmalig of periodiek, door een privépersoon of andere rechtspersonen zoals een bedrijf. U mag een gift onder voorwaarden fiscaal aftrekken als deze gedaan wordt aan een ‘algemeen nut beogende instelling’ (ANBI). Stichting Apeldoornse Monumenten heeft deze ANBI-status. Het fiscaal aftrekken van giften loopt via uw aangifte voor de Inkomstenbelasting. Meer informatie hierover vindt u op www.anbi.nl/belastingvoordeel
Giften als privépersoon
Zakelijke giften
Giften van een eenmanszaak/VOF zijn in principe aftrekbaar, voor zover ze een zakelijk belang dienen. Een gift verlaagt dus de (fiscale) winst. Per jaar bedraagt de aftrek ten hoogste 50% van de winst, met een maximum van € 100.000,-
De giften moeten schriftelijk bewezen kunnen worden. Contante giften zijn sinds 2021 niet meer aftrekbaar.