Met veel plezier kijken wij terug op de Open Monumentendagen van 10 en 11 september 2022. Ongetwijfeld hebben velen van jullie er ook van genoten. Het inspirerende thema Duurzaam duurt het langst maakte een unieke programmering mogelijk. Dat was terug te zien in het hoge aantal van 12.300 bezoeken.
Het programma was er dan ook naar, van de oudste, middeleeuwse watermolen in Wenum uit 1313 tot het hypermoderne energie-neutrale lesgebouw van de monumentale Koning Willem III Kazerne uit 2020. Alle stadia van de diverse energietransities tussen 1313 en nu kwamen aan de orde van waterkracht via stoomkracht, naar kolengestookt gas, aardgas, elektriciteit, zonnepanelen, warmtepompen en warmte-/koudeopslag in de bodem of in ijsbuffers, terwijl u ook nog kon genieten van de verstilde duurzame natuur in het Deelerwoud. Deze episodes in de energietransitie werden geïllustreerd op de schaal van individuele woonhuizen, kantoorgebouwen, watermolens, kleinschalige industrie, grote openbare of overheidsgebouwen, en zelfs een hele wijk als Kerschoten.
foto’s OLV kerk, Radio Kootwijk, Paleis Het Loo, tijdens de Opening, Politieacademie
In één weekend een aanschouwelijke ‘cursus’ verduurzaming door de eeuwen heen, mogelijk gemaakt door honderden vrijwilligers die zich hebben ingespannen om de Open Monumentendagen mogelijk te maken. Zij voorzagen bezoekers van informatie; jongeren begeleidden groepen op die locaties waar bezoeken alleen in groepsverband mogelijk waren; huiseigenaren lieten honderden bezoekers per dag toe in hun woonhuis; verhalenvertellers brachten het verleden tot leven met op historische feiten gebaseerde vertellingen; gidsen leidden u rond door Kerschoten of op het Landgoed Deelerwoud; muziekgezelschappen traden op in opengestelde locaties; chauffeurs vervoerden u in monumentale bussen naar Radio Kootwijk of Deelerwoud of reden u binnen Deelerwoud heen en weer.
Een groot DANK U voor al deze vrijwilligers waarvan er velen donateur van de SAM zijn. Als u volgend jaar ook mee wil doen als vrijwilliger, meld u dan aan op info@apeldoornsemonumenten.nl