Op vrijdag 31 maart jl. hebben circa 60 SAM-donateurs kunnen genieten van de presentatie van de bouwplannen van het Nationaal museum Paleis Het Loo door museumdirecteur Drs. Michel van Maarseveen.

Hij vertelde het gezelschap wat de aanleiding vormde voor deze enorme onderneming die tussen 2018 en 2021 gaat plaatsvinden: 35 jaar na de vorige grootschalige verbouwing is groot onderhoud hoognodig en niet in de laatste plaats omdat er zo’n 4300 m² asbest verwijderd moet worden. Tevens is er dringend behoefte aan meer expositieruimte en aan een entree die recht doet aan de internationale allure van het paleis.
Via een Europese aanbestedingsprocedure werd het architectenbureau KAAN uit Rotterdam geselecteerd om het ontwerp uit te werken. De restauratie-architect is Gijsbert van Hoogevest. De aannemer moet eveneens via een Europese aanbesteding nog worden bepaald. Alle aanpassingen zullen worden gerealiseerd met respect voor het monument en duurzaamheid staat bij de ontwerpers hoog in het vaandel. Het Loo gaat voor het certificaat ‘Excellent’ (****) BREEAM-in-use.
De kern van de uitbreiding vormt het onder de Bassecour (het voorplein achter het paleis-hek) te bouwen ondergronds entree gebied, met een ‘grand-foyer’ die toegang geeft tot het paleis en extra expositieruimten, o.a. voor de permanente expositie het Huis van Oranje. De paleis-winkel verhuist naar de ondergrondse nieuwbouw en krijgt daar aanzienlijk meer ruimte.

In de beide hoekpaviljoens van de Oost- en Westvleugel van het paleis komen bezoekerstoegangen naar de ‘grand-foyer’. De vier gras-parterres rond de fontein op de Bassecour worden vervangen door een glazen vloer met daarop een dun laagje water, waardoor daglicht wordt toegelaten in de onderliggende grand-foyer. De fontein blijft op zijn plaats en krijgt als extraatje waterstralen die het monogram vormen van koning/stadhouder Willem III en koningin Mary. In de Westvleugel, waar nu nog de tijdelijke exposities zijn, wordt een Juniorpaleis (kindermuseum) gerealiseerd. Verder wordt ook de toegang tot de tuinen verbeterd en wordt het parkeerterrein vergroot van 550 naar 850 plaatsen. Het daarvoor gedeeltelijk te kappen bos langs de Amersfoortseweg wordt gecompenseerd door nieuw aan te planten bomen. Het in 2011 in gebruik genomen hoofdentree-gebouw blijft gehandhaafd.
Planning: 2017 voorbereidingen, start bouw in 2018. Heropening medio 2021 Alleen al de voorbereidingen vormen een enorme operatie, want het uitruimen van het paleis zal zo’n 3 maanden vergen. Na de verbouwing zullen veel collectie-items worden teruggeplaatst op hun oorspronkelijke plek, hetgeen nu niet helemaal het geval is.

Hoewel het paleis tijdens de verbouwing gesloten zal zijn, zullen de tuinen, de stallen en de restaurants met aangepaste openingstijden (april – september) wel geopend blijven. Tijdens de verbouwing zal ook het dakterras op gezette tijden voor het publiek worden opengesteld. Men kan dan van bovenaf de bouw op de bassecour aanschouwen. De meeste evenementen op het terrein blijven ook doorgang vinden. In de Kerstperiodes 2018 – 2020 zullen er bij de stallen speciale evenementen plaatsvinden. De ijsbaan is er dan en onder de aanspanruimte bij de stallen zal de langste kersttafel ter wereld worden gedekt.

Op de site paleishetloo/vernieuwd-en-verbouwd is een en ander te lezen. Omdat er aanzienlijk meer aanmeldingen waren voor de bijeenkomst op 31 maart dan toegelaten konden worden, heeft de heer Van Maarseveen zich bereid verklaard om mogelijk in het najaar deze presentatie nogmaals te geven. Volg daarom de berichten op www.apeldoornsemonumenten.nl en/of in de media.